Skip to content

Begrijp je cholesterolgehalte

Het lijkt wat ontmoedigend, maar het cholesterolgehalte in je bloed laten meten is een belangrijke eerste stap in de goede richting.

Een snelle cholesteroltest bij je dokter, en je kent je cholesterolgehalte. En wanneer je dit weet, kan je er ook iets aan doen.

Iedereen kan dit laten testen, maar het is vooral belangrijk bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar, die een hoge bloeddruk of overgewicht hebben, of die een familiegeschiedenis hebben in hartaandoeningen. Spreek er zeker eens over met je huisarts.

Wat is een gezond cholesterolgehalte?

Je cholesterolgehalte wordt gemeten in eenheden die millimol per liter bloed worden genoemd, vaak afgekort tot mmol/L.

Aanbevolen wordt dat gezonde volwassenen een totaal cholesterolgehalte van minder dan 5 mmol/L hebben. Het totale cholesterolgehalte omvat LDL (slechte cholesterol) en HDL (goede cholesterol). Het risico op coronaire hartziekten is bijzonder hoog als je een hoog gehalte aan LDL-cholesterol en een laag gehalte aan HDL-cholesterol heeft. Individuele niveaus van LDL- en HDL-cholesterol zullen variëren en je arts zal je specifiek advies kunnen geven op basis van je eigen resultaten.

Je arts of verpleegkundige zal je aanbevelingen geven, afhankelijk van andere risicofactoren die je hebt, zoals roken of overgewicht, en andere medische aandoeningen, zoals diabetes type 2.

Wanneer je de resultaten van het bloedonderzoek krijgt, kan het zijn dat je alleen de waarde van het totaal cholesterol krijgt. Het is steeds mogelijk de waarden van je ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol op te vragen, evenals triglyceriden.

Als je cholesterol- of triglyceridengehalte hoog blijkt te zijn, zal je huisarts je advies geven over de volgende stappen. Dit kan inhouden dat hij je hulp en advies aanbiedt om je voeding en levensstijl aan te passen, of dat hij je medicijnen voorschrijft om het cholesterolgehalte te verlagen.

Zoeken