Wat heeft een effect op uw hart?

Een hoog cholesterol 

7 op de 10 mensen * in België hebben een te hoog cholesterolgehalte. Verminderen van je cholesterol is een van de meest effectieve manieren om de gezondheid van je hart te verbeteren en is ook een van de eenvoudigste manieren.

Overtollig gewicht

Overgewicht is gekoppeld aan hoge niveaus van cholesterol en een aanzienlijk risico van hart- en vaatziekten. Gewichts-controle is essentieel en moet hand in hand gaan met een paar eenvoudige stappen op een dagelijkse basis om een gezonder leven te leiden.

Sedentair

Sedentaire levensstijl verhoogt het risico van coronaire hart- en vaatziekten. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat volwassenen minstens dagelijks 30 min aan lichaamsbeweging moet doen.

Hoge bloeddruk

Op mondiaal niveau lijden ongeveer 40% van de volwassenen ouder dan 25 jaar aan hypertensie, waardoor het risico van coronaire hart- en vaatziekten stijgt. Tabak, stress, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en een dieet hoog in zout kunnen de bloeddruk verhogen.

Alcohol

Overtollige alcohol is slecht voor het hart.

Stress

Stress kan de bloeddruk verhogen. Het identificeren van de oorzaak van stress is de eerste stap naar een terugkeer naar rust.

Roken 

Tabak verhoogt het risico van coronaire hart- en vaatziekten. Het is beter om volledig te stoppen, maar een verlaging zal sowieso al beter zijn voor je gezondheid.
 


* Enquête nationale gezondheid 2001