LDL cholesterol

Ook bekend als ‘slechte' cholesterol; het is belangrijk dat u die zo laag mogelijk houdt.

LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. Wanneer het gehalte LDL cholesterol in ons bloed te hoog is, kan de overtollige cholesterol zich langzaam ophopen langs de wanden van onze aders, waardoor ze nauwer en minder elastisch worden. Na verloop van tijd verhoogt dit het risico op een hartaanval. Ons gehalte LDL cholesterol kan, samen met andere risicofactoren, gebruikt worden om het risico te voorspellen op hart- en vaatziekten. Experts zijn het er over eens dat we onze LDL cholesterol zo laag mogelijk moeten houden.

HDL cholesterol

Ook bekend als ‘goede' cholesterol; beschermt het hart.

HDL cholesterol is net zoals een ijverige schoonmaker. Het haalt de cholesterol van onze aderwanden af en voert het weer af naar de lever. Omdat het onze slechte (LDL) cholesterol reguleert, wordt HDL cholesterol gezien als een uitstekende beschermer tegen hart- en vaatziekten. Zo weten we meteen waarom deze ‘goede' cholesterol zo waardevol is.

Totale cholesterol

De totale cholesterol is de meting van alle cholesterol in het bloed, vooral de LDL en HDL cholesterol. Het totale cholesterolgehalte wordt vaak gebruikt om een algemeen risico op hart- en vaatziekten te geven. Experts hebben echter ingezien dat LDL cholesterol veel meer zegt als het erom gaat uw risico in te schatten.