Wat is plantenstanol ester?

Plantenstanolester is een plantaardig ingrediënt dat gemaakt wordt van plantenstanol en plantaardige olie-extracten.

Plantenstanol

Plantenstanol behoort tot een grotere groep: fytosterol. Dit zijn essentiële bouwstenen in alle plantencellen. Ze voeren dezelfde taken uit bij planten als cholesterol bij dieren en mensen.

Fytosterol heeft een structuur die erg lijkt op die van cholesterol. Daarom kunnen ze voorkomen dat een deel van de cholesterol uit uw spijsvertering wordt opgenomen in uw bloed. Of de cholesterol uit uw eten komt of door het lichaam zelf wordt aangemaakt, het resultaat blijft hetzelfde. Plantenstanol wordt bovendien nauwelijks opgenomen door het lichaam en is dus veilig, zelfs op lange termijn.

Wanneer u voldoende plantenstanol eet – in zijn effectieve vorm die ‘ester' heet (vandaar plantenstanolesters) – leidt de verminderde cholesterolopname tot een lagere totale en LDL cholesterol in het bloed.

U vindt plantenstanolen en sterolen in uw dagelijkse voeding. Ze zitten in fruit en groenten, vooral in graanproducten en plantaardige oliën. De hoeveelheden die u uit uw gewone dieet haalt zijn echter zo klein dat ze geen echte impact hebben op uw cholesterol.

Hoe plantenstanol 'plantenstanolester' werd – en klinisch cholesterolverlagend

In de jaren 80 was al bekend dat plantenstanolen mogelijks cholesterol konden helpen verlagen. Men toonde aan dat het niet door het lichaam zou worden opgenomen. Het was dus veilig voor gebruik, zelfs op lange termijn. Maar er was een probleem. Men kende namelijk geen gepaste methode om in voeding genoeg plantenstanolen te verwerken om de cholesterol merkbaar te verlagen.

In 1989 echter deed Ingmar West, onderzoeker bij BENECOL®, een ontdekking die voor het eerst de productie van plantenstanolesters mogelijk maakte. De ontdekking was het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de Raisio Group, een Fins voedingsbedrijf, en de Universiteit van Helsinki. De ontdekking van het element ‘ester' in plantenstanolester zou leiden tot voeding die écht cholesterolverlagend zou werken.

Wat zo geweldig is aan plantenstanolester is dat het de smaak en de textuur van de producten niet verandert. De producten die we ermee bereiden, zijn daardoor lekker en tegelijk cholesterolverlagend.

Nu kunnen we dus zelf elke dag een eenvoudige stap zetten om onze cholesterol actief te verlagen: namelijk door producten met plantenstanolester te eten. Geen enkel ander ingrediënt werkt beter om cholesterol te verlagen.

Plantenstanolester is nu wereldwijd verkrijgbaar in een gamma BENECOL® producten, de eerste echt cholesterolverlagende voedingsproducten. De positieve effecten worden aangetoond door meer dan 60 klinische en ondertussen toonaangevende studies.